Kærlighedssvindel

Kærlighedssvindel

Netflix har for nylig produceret en dokumentar kaldet Tinder-Svindler. I serien undersøges en person, der efter sigende skulle have etableret kærlighedsforhold til en lang række kvinder og udnyttet disse forhold til at opnå økonomisk vinding i millionklassen. På dansk kaldes denne særlige type af bedrageri for kærlighedssvindel.

Desværre er antallet af ofre for kærlighedssvindel steget i takt med, at flere og flere danskere benytter digitale løsninger til at finde kærligheden. Svindlerne finder netop ofte deres ofre på sociale medier, e-mail eller datingsider, hvor der er mulighed for geografisk afstand til ofrene og som oftest begrænset eller ingen fysisk kontakt, hvorfor svindlerne kan forblive stort set anonyme.

Svindlernes fremgangsmåde

Når svindlerne har skabt kontakt, er næste fase at opbygge et tillidsforhold til offeret. Det sker ofte ved at svindleren giver mange komplimenter og viser stor interesse i offeret. Nogle svindlere overfører endda i første omgang penge eller giver store gaver til offeret for at give det indtryk, at de har flere penge, end de har.

Først efter, der er opbygget en relation og tillid, vil offeret blive opfordret til enten at overføre penge til eller for svindleren. Begrundelsen er ofte konkrete akutte situationer. Eksempler kan være nødsituationer, hvor svindleren siger, de er udsat for stor personlig eller økonomisk fare, eller det kan være økonomisk hjælp til at rejse et sted hen, hvor de skal besøge en døende slægtning, o.lign.

Man skal være særligt opmærksom på aldrig at overføre penge for svindleren, da det i sig selv kan gøre, at man bliver medskyldig i hvidvaskning, hvis ikke man passer på.

I nogle tilfælde tyer svindlerne til at afpresse sit offer. Det sker som regel først, hvor svindleren og offeret er endt i en konflikt – eksempelvis, fordi offeret nægter at overføre penge for eller til svindleren. Undlad derfor også altid at dele personfølsomme oplysninger eller kompromitterende billeder af dig selv.

Adgangskoder og loginoplysninger skal du ligeledes undlade at dele med andre. Det gælder særligt for loginoplysninger til E-boks, NemID og webbank. Har du frivilligt videregivet oplysninger, der efterfølgende bruges til at svindle dig, eksempelvis ved at optage kviklån i dit navn, er det sandsynligt, at du kommer til at hæfte for sådanne lån, og at din bank ikke vil hjælpe dig med at dække dine tab.

Gode råd til at undgå at blive offer for kærlighedssvindel

For det første er det vigtigt at være opmærksom og kritisk i enhver ny relation på nettet. Hvis noget ikke føles rigtigt eller virker for godt til at være sandt, er det en god ide at være tilbageholdende. Spørg også gerne venner og familie til råds om deres vurdering.

Bliver du bedt om at overføre penge af en person, du kun har kendt få måneder, eller som du kun har snakket med over nettet, bør du overveje, om du er ved at blive svindlet. Følg de ovenstående råd om ikke at overføre penge til og for personer, du ikke kender, og du kan med fordel overveje at kontakte politiet.

Hvis du er blevet svindlet

Er du blevet svindlet, er det vigtigt at du stopper al kontakt med svindleren, gemmer korrespondancen og anmelder sagen til politiet. Det er også vigtigt at rapportere det til folkene bag appen eller hjemmesiden, hvor du først kom i kontakt med svindleren. Slutteligt skal du kontakte din bank og rapportere eventuel overførsel af penge til eller for svindleren.

Opdager du, at der er optaget lån i dit navn, bør du også kontakte banker, kreditinstitutter, mv., hvor lånene er optaget, og gøre dem opmærksom på svindlen.

Hos Advokathuset Eegholm har vi stor erfaring med at rådgive og bistå i sager, hvor vores klient har været udsat for kærlighedssvindel. Vi hjælper med at de kontakte de relevante parter, herunder at få anmeldt sagen til politiet, ligesom vi kan forsøge at hjælpe dig med at komme ud af lån, der er optaget i dit navn.