Forløbet af forældreansvarssager

Forældreansvarssager opstår, når forældre ikke kan blive enige om forældremyndighed, bopæl eller samvær efter en skilsmisse eller separation. Her er en oversigt over forløbet af en typisk forældreansvarssag i Danmark:

  1. Indledende fase: Når forældre ikke kan blive enige, kan de kontakte Familieretshuset, som er den første instans i forældreansvarssager. Her kan forældrene få rådgivning og vejledning om deres rettigheder og muligheder.
  2. Mægling og rådgivning: Familieretshuset tilbyder mægling og rådgivning for at hjælpe forældrene med at nå til enighed. Dette kan inkludere samtaler med en familierådgiver eller deltagelse i et forældrekursus. Målet er at finde en løsning, der er til barnets bedste, uden at sagen skal videre til retten.
  3. Midlertidige afgørelser: Hvis forældrene ikke kan nå til enighed, kan Familieretshuset træffe en midlertidig afgørelse om forældremyndighed, bopæl eller samvær. Denne afgørelse gælder, indtil sagen er endeligt afgjort.
  4. Retssag: Hvis mægling og rådgivning ikke fører til enighed, kan sagen indbringes for retten. Retten vil herefter behandle sagen og træffe en afgørelse baseret på barnets bedste. Dette kan inkludere vidneudsagn fra forældrene, barnet (hvis det er gammelt nok), og andre relevante personer.
  5. Afgørelse: Retten træffer en endelig afgørelse om forældremyndighed, bopæl og samvær. Afgørelsen er bindende og skal følges af begge forældre. Hvis en af forældrene er utilfreds med afgørelsen, kan den ankes til landsretten.
  6. Opfølgning: Efter afgørelsen kan Familieretshuset fortsat være involveret for at sikre, at afgørelsen bliver fulgt, og for at tilbyde yderligere rådgivning og støtte til forældrene og barnet. Afgørelser om samvær kan om nødvendigt gennemtvinges med Familierettens hjælp.

Barnets bedste: I alle forældreansvarssager er barnets bedste det centrale hensyn. Dette betyder, at alle beslutninger skal træffes med fokus på, hvad der er bedst for barnet, både på kort og lang sigt.

Advokatbistand: Hos Advokathuset Eegholm er vi eksperter i forældreansvarssager, og vi står klar til at hjælpe dig, uanset hvor du er i processen. Vi yder kompetent og specialiseret rådgivning, uanset om du kun overvejer skilsmisse, eller du står foran at skulle i Familieretten. Du har ret til at have din advokat med både ved møder i Familieretshuset og i Familieretten. I Familieretten er der som hovedregel mulighed for at opnå fri proces til advokatbistand, hvis du opfylder de økonomiske betingelser.

Hos Advokathuset Eegholm tror vi ikke på, at en forældreansvarssag har en vinder og en taber. Vores mål er til enhver tid, at sagen skal løses med mindst mulig konflikt mellem forældrene. Uanset om sagen løses ved aftale eller dom, er det jo forældrene og barnet, som skal leve med – og ikke mindst i – sagens resultat fremadrettet. Samtidig er vi vores ansvar bevidst, når først sagen er overgået til behandling i Familieretten. Vi sørger selvfølgelig for at alle relevante oplysninger i sagen kommer frem, og at dit perspektiv på tingene bliver belyst og hørt. Hos Advokathuset Eegholm ved vi også, at Forældreansvarssager kan være følelsesmæssigt belastende for både forældre og børn. Vi sørger derfor for at yde den nødvendige hjælp og støtte gennem hele processen for at sikre, at barnets tarv bliver varetaget bedst muligt.